In het kort
Veel asbest ligt op daken en het moment van de asbestsanering is een natuurlijk tijdstip om te overwegen ook zonnepanelen te plaatsen. Bij het project SamenZONderAsbest wordt het dak, dat u zelf heeft laten saneren en renoveren van asbest, voorzien van zonnepanelen. De panelen zijn in het bezit van een energie coöperatie. De dakeigenaar hoeft zelf niet te investeren in de zonnepaneleninstallatie. Wel kan hij meeprofiteren van de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit middels een jaarlijkse korting op de energiebelasting. SamenZONderAsbest combineert verschillende stimuleringsmaatregelen zodat het gezamenlijke effect ervan groter is dan dat van de verschillende regelingen afzonderlijk.
Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
Voor de sanering van het dak bestaan op dit moment alleen op provinciaal niveau stimuleringsregelingen die ook per provincie verschillen. Voor de energietransitie zijn op elk overheidsniveau stimuleringsregelingen beschikbaar. In het kader van een SamenZONderAsbest project wordt in ieder geval gebruikt gemaakt van de SCE-regeling.
Lokaal karakter: samenwerking energiecoöperatie
De eigenaar van een asbesthoudend dak regelt en financiert zelf de sanering en renovatie van het dak. Daarna wordt het gesaneerde dak beschikbaar gesteld aan een (lokale) energiecoöperatie. Deze coöperatie plaatst zonnepanelen op het dak en maakt het- dankzij de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) – voor mensen uit de omgeving mogelijk om hiervan financieel te profiteren.
Voor het beschikbaar stellen van het dak ontvangt de dakeigenaar jaarlijks een vergoeding van de energie coöperatie, dat een mooie bijdrage kan leveren om de gemaakte kosten voor de asbestsanering (deels) terug te verdienen. De hoogte van de vergoeding wordt gebaseerd op het geïnstalleerd vermogen op het dak. Het maximaal begrensd vermogen op het dak ligt op 100 kWp. Na een looptijd van 16 jaar wordt de dak eigenaar voor het symbolische bedrag van €1,- zelf eigenaar van de zonnepaneleninstallatie. Dit stelt de dak eigenaar in staat om nog tenminste 10 jaar zelf zonnestroom op te wekken of voor eigen verbruik of om door te verkopen aan een energieleverancier. Wanneer er genoeg ruimte op het dak over is, wordt het daarnaast aantrekkelijk om ook zonnepanelen voor eigen verbruik op het dak te laten plaatsen. De kosten voor deze zonnepanelen zijn voor de dak eigenaar zelf, maar het is wel mogelijk om mee te profteren met het inkoopvoordeel van de coöperatie. Dit draagt bij aan een versnelling van de energietransitie. De gelijktijdige –’in een moeite door’- aanpak van de asbestsanering en het realiseren van het gezamenlijke zonnedak in een SamenZONderAsbest project is dus op verschillende manieren efficiënter.
Met steun van Provincies
De ontwikkeling van de SamenZONderAsbest-formule en de toetsing ervan in de dynamische praktijk wordt gedaan door middel van verschillende Provinciale pilots. Binnen een pilot worden, naast de opgedane ervaringen in eerdere pilots, de stimuleringsmaatregelen die in die Provincie beschikbaar zijn ingepast. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een aanpak die uniform is, door meerdere Provincies wordt ondersteund en ook de basis vormt voor een landelijke aanpak. De SamenZONderAsbest-formule geeft concreet invulling de door de Kamer aangenomen moties (oktober 2018) waarin de koppeling gelegd wordt tussen de asbestopgave en de verduurzamingsopgave en het expliciet verzoek om in overleg met decentrale overheden te komen met een opschaalbare oplossing.