De sanering van het asbest dak is een kosten post die vaak gefinancierd moet worden. Het ligt voor de hand om, wanneer je toch met het dak bezig gaat, te kijken of opbrengsten uit zonne-energie bij kunnen dragen in deze saneringskosten. Uiteraard is het zo dat zonnepanelen ook geld kosten. Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn een drietal mogelijkheden:
- Salderen
- SDE+ subsidie
- SamenZONderAsbest
Salderen
Bij een kleinverbruikersaansluiting (tot en met 3 x 80 Ampère) is salderen een mogelijkheid. Met de salderingsregeling wordt de opgewekte elektriciteit op het net ingevoerd. Op een later moment mag deze elektriciteit dan gebruikt worden zonder dat daarvoor betaling verschuldigd is. Dit kan overwogen worden bij een eigen stroomverbruik tot maximaal 25.000 kWh. Bij een hoger verbruik kan salderen financieel niet uit. Dit heeft te maken met de gestaffelde energiebelasting en het feit dat er als eerste gesaldeerd wordt over de top van het verbruik waarbij de energiebelasting lager is. Over dit deel is het rendement bij salderen dus een stuk lager. Daarbij is de mogelijkheid tot salderen op dit moment gegarandeerd tot 2023. Dit geeft onzekerheid met betrekking tot de terugverdientijd. Een ander nadeel van salderen is dat de regeling alleen loont voor het eigen verbruik en dus voor een beperkt aantal panelen (rond de 35). Dit terwijl grote daken ruimte bieden voor meer panelen. Verder is het bij een eventuele verhuizing lastig om de zonnepanelen mee te nemen.
SDE+ subsidie
Bij grootverbruik aansluitingen (groter dan 3 x 80 Ampère) is de SDE+ subsidie een mogelijkheid. Deze subsidie bedraagt maximaal 10,1 cent (voorjaar 2019) per opgewekt kWh en heeft een looptijd van 15 jaar. Voor een SDE+ project is een grootverbruik aansluiting vereist. Indien deze aansluiting niet al aanwezig is, is de opschaling van de bestaande aansluiting vaak een (te) kostbare zaak. De subsidieregeling wordt in drie fases opengesteld tot het budget uitgeput is. In de eerste fases krijgen de aanvragers een lagere vergoeding dan de aanvragers in een latere fase. De ervaring leert dat deze regeling snel overtekend is waardoor vaak niet toegekomen wordt aan de fase waarin de hoogste vergoeding per kWh uitgekeerd wordt. In zijn algemeen kan gesteld worden dat de SDE+ regeling geschikt is voor zeer grootschalige projecten.
SamenZONderAsbest
Binnen SamenZONderAsbest wordt er gebruik gemaakt van de SCE-regeling. Dit is een exploitatiesubsidie waarmee energiecoöperaties of VVE’s subsidie per geproduceerde kWh ontvangen gedurende de looptijd van 15 jaar. Het daadwerkelijke uitbetaalde subsidiebedrag varieert jaarlijks doordat het wordt afgestemd op de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar. Deelnemers kunnen investeren in het project middels het kopen van zonparticipaties. Het voordeel hiervan is dat zij een rentevergoeding ontvangen over hun inleg. Een ander voordeel van de SCE-regeling is dat de coöperatie zorgtdraagt voor de realisatie van het zonnedak, waardoor een deelnemer er verder geen omkijken naar heeft. Daarnaast kan het aandeel in de coöperatie (de zonparticipatie in het opwekproject) worden meegenomen bij verhuizing binnen het postcodegebied.